9°C pochmurno z przejaśnieniami

Najwyższa pora na konfitury!

Handel i usługi, Najwyższa konfitury! - zdjęcie, fotografia

Czas letnich owoców na Zieleniaku dobiega powoli końca, a więc jest to czas na robienie konfitur na zimę, aby cieszyć się smakiem lata przez cały rok! Borówka amerykańska, którą na Zieleniaku znajdziemy jeszcze w przystępnych cenach, doskonale nadaje się do robienia dżemów i konfitur. W połączeniu z gruszką oraz jabłkiem daje bardzo ciekawe, kwaśne a zarazem słodkawe połączenie. 

Aby przygotować konfiturę, wystarczy zalać 3 kg borówek wrzątkiem i chwilę poczekać. Następnie wodę odcedzić, potem wsypać 2 kg cukru i dusić (bez wody) borówki przez ok. 15 min. Na koniec dodajemy po 1 kg pokrojonych, obranych i wypestkowanych gruszek i jabłek i gotujemy nie dłużej niż 20 min, aż owoce staną się szkliste. Tak przygotowaną konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików i po wystygnięciu zamykamy. Jeżeli chcemy mieć konfiturę o twardszej konsystencji wystarczy dodać do ugotowanych owoców żelatynę w proszku i przygotować ją według opisu na opakowaniu.

Po owoce do konfitur zapraszamy na Zieleniak!

Artykuł sponsorowany

Najwyższa pora na konfitury! komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się