Reklama

Najwyższa pora na konfitury!

10/09/2018 17:04

Czas letnich owoców na Zieleniaku dobiega powoli końca, a więc jest to czas na robienie konfitur na zimę, aby cieszyć się smakiem lata przez cały rok! Borówka amerykańska, którą na Zieleniaku znajdziemy jeszcze w przystępnych cenach, doskonale nadaje się do robienia dżemów i konfitur. W połączeniu z gruszką oraz jabłkiem daje bardzo ciekawe, kwaśne a zarazem słodkawe połączenie. 

Aby przygotować konfiturę, wystarczy zalać 3 kg borówek wrzątkiem i chwilę poczekać. Następnie wodę odcedzić, potem wsypać 2 kg cukru i dusić (bez wody) borówki przez ok. 15 min. Na koniec dodajemy po 1 kg pokrojonych, obranych i wypestkowanych gruszek i jabłek i gotujemy nie dłużej niż 20 min, aż owoce staną się szkliste. Tak przygotowaną konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików i po wystygnięciu zamykamy. Jeżeli chcemy mieć konfiturę o twardszej konsystencji wystarczy dodać do ugotowanych owoców żelatynę w proszku i przygotować ją według opisu na opakowaniu.

Po owoce do konfitur zapraszamy na Zieleniak!

Artykuł sponsorowany

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do