Reklama

Wężymord czy czarny korzeń?

Robiąc ostatnio zakupy na Targowisku Zieleniak natrafiliśmy na Wężymorda. Zaciekawiło nas co to takiego, bo nigdy wcześniej z takim określeniem się nie spotkaliśmy. Poszperaliśmy w internecie i zagadka okazała się dość prosta...

Wężymord czy czarny korzeń?

Odpowiedź jest oczywista: czarny korzeń. Wężymord jest nazwą potoczną, która wzięła się stąd, że w dawnych czasach uważano, że wywar z tego warzywa może być lekiem na jad żmij. Jest to gatunek warzywa ( Scorzonera hispanica ) z rodziny astrowatych. Występuje w krajach południowej i środkowej Europy oraz w niektórych krajach Azji. Jest rośliną uprawną. Jadalny jest korzeń spichrzowy, który osiąga długość do 30 cm. Jest koloru brunatnego, ciemnobrunatnego lub czarny. Posiada biały miąższ, który pozbawiony jest włókien. W smaku przypomina szparagi i jest bardzo sycący. Zawiera wiele cennych minerałów takich jak sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowy. Ten ostatni reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy. Ze względu na swoje wartości odżywcze czarny korzeń powinien na stałe pojawić się w naszej kuchni. Można przygotowywać warzywo na wiele ciekawych sposobów.

Artykuł sponsorowany

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do